Neviete, ako si vybrať produkt? Napíšte nám na: eshop@ekokoza.cz
Tento vzácny druh vanilky vznikol asi pred päťsto rokmi v Guatemale skrížením pestovaného vanilovníka plocholistého (Vanilla Planifolia) s divoko rastúcim vanilovníkom Vanilla odorata. Z Guatemaly vanilku vyviezli Španieli na Filipíny a odtiaľ ho v roku 1848 doviezol na Tahiti francúzsky admirál Alphonse Hamelin ako dar tahitskému guvernérovi.
Vanilkovník je liánovitá orchidea, pestovaná práve pre svoje plody - kapsuly. Vanilka je pôvodom z Mexika a strednej Ameriky, kde ju pôvodní obyvatelia nazývali tlilxochitl (čierny struk). Do Európy bolo toto korenie dovezené v 16. storočí a stalo sa veľmi žiadaným.
Teraz je pestovaná predovšetkým na Madagaskare, na ostrovoch Réunion (predtým Bourbon), Maurícius, Komory, v Indonézii, na Tahiti, ale aj na Srí Lanke, Bahamách aj v Afrike (Uganda).
Vôňa a chuť: Najdôležitejšou látkou vanilky je vanilín, ktorý dáva príjemnú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Vzhľadom na vysokú cenu, bola vyrobená v 20. storočí náhradka tzv. etylvanilín.
Najcennejší je obsah vanilkového struku tvorený drobnými čiernymi zrniečkami. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vyškriabeme zrniečka tupou stranou noža.
Takéto struky môžeme ešte použiť napr. do vareného vína, vyvariť v pudingu, horúcom mlieku alebo vložiť do pohára s cukrom. Približne za dva týždne budete mať vlastný vanilkový cukor.
Môžete si vytvoriť aj vlastný vanilkový extrakt, a to za použitia cca 3 strukov (celých alebo zbavených zrniečok) a 100 ml alkoholu. Necháte lúhovať cca 6 – 30 týždňov.
Po rozbalení skladujte v uzavretej nádobe, ktorú občas odvetrávajte. Vanilku skladujeme pri izbovej teplote. Neukladajte do chladničky, došlo by k vyzrážaniu vanilínu a aromatických olejov na povrchu struku v podobe malých kryštálov.
Použitie | Potraviny |
Veľkosť balenia (ks) | 1 |
Krajina pôvodu | Indonézia |
Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.